Chci pivovar

Pokud je Vaším snem vlastnit řemeslný pivovar a stát se tak součástí vřelé pivovarnické komunity, není nic snadnějšího, než nás kontaktovat. Dokážeme Vás provést celým procesem vybudování pivovaru a to od samotného začátku, až po ochutnání vlastního piva.

    Specializujeme se:

    ŘEMESLNÉ PIVOVARY NA KLÍČ

    Dodáme Vám celý pivovar na přání, od návrhu, kompletního projektu, individuální výroby, dodání technologie a montáže, až po zaučení obsluhy, přípravy receptů a služeb sládků. Předáme Vám tak jedinečnýefektivní provoz zcela na míru. Vám postačí pouze sdílet s námi Vaší myšlenku a upravit stavbu dle našich požadavků.

    PORADENSTVÍ A INŽENÝRING

    Tím, že se v pivovarnictví pohybujeme již pěknou řadu let, dokážeme poradit snad v každé situaci a stádiu provozu. Pomůžeme Vám s požadavky na stavbu, vedením montáže, samotnou montáží, automatizací, řešením nedostatků, intenzifikací provozu, ale i s rozjetím nového pivovaru, vlastní značkou či pivními recepty na míru.

    TECHNOLOGICKÉ PROJEKTY

    Naše technologické projekty poskytnou nejvhodnější řešení pro nový pivovar, intenzifikaci stávajícího provozu či jeho rozšíření. Vše vypracováváme na míru a ke spokojenosti sládka a investora. Často spolupracujeme přímo s architekty tak, aby technologie co nejlépe zapadla do poskytnutých prostorů. Projekty obsahují podklady pro jednotlivé stavební obory a pro samotnou montáž, dále slouží pro obdržení povolení výroby piva a jako výchozí dokument pro celní správu. Projekty je vhodné koupit i samostatně, například před zahájením výběrového řízení – sjednotí zadání všem potencionálním dodavatelům.

    VLASTNÍ VÝROBA PIVOVARNICKÉ TECHNOLOGIE

    Vyrábíme vlastní pivovarské varny až do objemu 50 hl na jednu várku na míru, jakékoliv netlakové nádoby, především však kvasné kádě, nádoby na horkou či předchlazenou vodu a CIP stanice. Dále se specializujeme i na speciální pivovarskou technologii jako jsou HOP-guny, koše a držáky pro dochmelování, parní rozdělovače, vyplachovačky láhví či extraktační tanky… Vždy nabízíme nespočet různých konfigurací a doplňku, aby si mohl vybrat opravdu každý. Tím, že jsme výrobci, si v našich projektech můžeme přizpůsobit technologii jak podle poskytnutého prostoru, tak podle vzhledu interiéru a vytvořit tak jedinečný provoz.

    OSVĚDČENÍ SUBDODAVATELÉ PIVOVARSKÉ TECHNOLOGIE

    Protože všechnu pivovarnickou technologii vyrábět nedokážeme, dokážeme ji alespoň sehnat. Vždy si vybíráme firmy, které jsou pro nás něčím zajímavé a dbají na svoji kvalitu. Jsou to především české firmy s dlouholetou tradicí, u kterých si můžeme jejich technologii sami nakonfigurovat tak, aby nám do projektu co nejlépe zapadla a u kterých jsme si jistí, že nás jejich výrobky nezklamou – nikdy Vám nenabídneme něco, co bychom si sami nekoupili.

    SLUŽBY SLÁDKŮ

    Kvalitní pivo je tvořeno hlavně šikovnou a kvalifikovanou obsluhou. My nabízíme různá zaučení, vypracování pivních receptů na míru, řešení vad stávajícího piva, sehnání ideálních pivovarnických surovin či laboratorního vybavení a dokonce i rozjetí Vaší plánované značky před rozjetím vlastního provozu – můžete si u nás tedy nechat navařit pivo s předstihem a vypilovat na něm všechny mouchy.

    MONTÁŽE TECHNOLOGIE

    Protože jsme převážně montážní firma, můžete si nás samozřejmě najmout i čistě jen na samotnou montáž pivovaru či jeho rozšíření. Pro naše kvality montujeme pivovarské technologie i pro nejznámější pivovarnické firmy na světě.

    Základní rozdělení našich řemeslných pivovarů

    Pivovary lze všeobecně rozdělit dle jejich velikosti ročního výstavu a to takto:

    Domácí pivovary

    < 200 hl piva / rok

    pikopivovary

    200 – 500 hl piva / rok

    minipivovary

    500 – 20.000 hl piva / rok

    pivovary

    > 20.000hl piva / rok

    Ke každému výstavu je vhodná jiná velikost varny, od které se následně odvíjí i přidružená technologie.

    My naše pivovary rozdělujeme nejraději takto:

    Restaurační pivovary

    Pro ty z Vás, kteří již mají nebo plánují vlastní restaurační provoz. Může se jednat o klasickou restauraci, pivnici, bar, hostinec či jinou alternativu pohostinství.

    Tyto pivovary jsou totiž specifické tím, že se často umísťují přímo do prostoru provozu, a zákazník má tak jedinečnou možnost přímé interakce s výrobou. Může si prohlížet technologii, obdivovat práci sládka, či jen nasávat nezaměnitelnou atmosféru a vůni výroby řemeslného piva.

    Naše restaurační pivovary navrhuje v úzké spolupráci s architekty a vždy se snažíme o jedinečné a s prostorem svázané dílo, které bude obdivovat nejeden Váš zákazník, ať už přijde jen na jedno pivo, nebo strávit večer s blízkými.

    Experimentální pivovary

    Tyto pivovary jsou specifické jejich menší velikostí a jejich speciálním řešením. Často mívají různě kombinované otopy či jedinečné potrubní zapojení. Jejich předností je možnost si na menších várkách vyzkoušet různé typy technologických postupů a zjistit tak jejich výsledek.

    Slouží tedy technologům, sládkům, či studentům k tomu, aby si s produktem mohli patřičně pohrát, zaučit se, či naleznout nové chutě a vůně.

    My tyto pivovary vyrábíme především pro školy k výuce nových sládků, či na výzkum pro velké komerční pivovary nebo výzkumná technologická centra. Tím, že jsme výrobci, dokážeme se přizpůsobit všem zvláštnostem, co si na nás pivovarníci vymyslí.

    Výrobní pivovary

    Pro ty z Vás, kteří chtějí klasickou výrobu zaměřenou na velký výstav, snadnou údržbu a efektivní mytí a plnění obalových materiálů s následnou distribucí. V tomto případě je nejlepší mít již naplánované budoucí odběratele produktů a mít zhodnocenou okolní konkurenci.

    Tyto pivovary bývají čistě nerezové s často plně automatizovanou technologií. Ta zaručí hlavně stabilní kvalitu produktů a snížení nákladů na obsluhu, dále také rychlost a kontinuálnost výroby. Automatizace však není nutností a řada menších výrobních pivovarů je efektivní i v ručním či poloautomatickém provedení.

    Naše výrobní pivovary se vším tímto řídí. Stále však platí, že jsou vyráběny na přání zákazníka a technologie se přizpůsobuje projekt od projektu. V dnešní době jsou tyto pivovary často využívány pro pronájem tzv. letujících pivovarů (sládkům co nemají vlastní pivovar) a jsou tedy zajímavou investicí.

    Zážitkové pivovary

    Tyto pivovary jsou specifické jejich menší velikostí a často i jejich ručním ovládání, které se zprošťuje od moderních technologií jako jsou čerpadla a motory. 

    Jsou zaměřeny na výrobu piva samotným zákazníkem, většinou za větší, či menší pomoci místního sládka. Zákazník tak může strávit klidně celý den, ve Vašem podniku výrobou vlastního piva. Odnese si krásný zážitek a přibližně za jeden měsíc se vrátí, aby své pivo se svými přáteli vypili a to nejlépe přímo u Vás v restauraci, kde si k němu dají i něco na zub.

    Tyto služby samozřejmě můžete nabízet na zážitkových portálech a tím ještě více rozšířit svojí klientelu a zpropagovat svůj podnik.

    My tyto zážitkové pivovary rádi kombinujeme s restauračními pivovary, které je hezky doplňují. Není totiž nic lepšího než dopřát svým zákazníkům uvařit si vlastní pivo za stálého ochutnávání Vašich řemeslných produktů.

    Filter Categories
    Restaurační
    Výrobní
    Zážitkové
    Experimentální

    Základní pivovarská technologie a její funkce

    Nyní Vás provedeme základní pivovarskou technologií, Je to nejlepší cesta pro pochopení posloupnosti výroby piva a obsahu naší základní dodávky.
    Naši technologii však nabízíme v nepřeberném množství konfigurací a s velkou řadou dalšího příslušenství či rozšiřující technologie. Pro další informace nás, prosím, kontaktujte.

    Mačkače sladu

    Slouží pro našrotování pytlovaného sladu. Výsledku se říká šrot, který se následně vsypává do varny.

    K mačkačům dokážeme přidat i různé dopravníky či sila, tak aby se zaručilo ideální řešení šrotovny.

    Varní soupravy (srdce pivovaru)

    Zde probíhají všechny důležité technologické postupy, které dělají pivo pivem. Začátek spočítá ve smíchání vody a našrotovaného sladu – procesu se říká vystírání. Následně se přejde k rmutování při kterém dojde k rozštěpení složitých cukrů. Po dokončení nejčastěji dvou-rmutového procesu se přejde ke scezování, nyní se dílo scedí pomocí speciálního síta a oddělí se tak hmota (mláto) od kapalné části. Mláto se promyje vodou (proces vyslazování) a vzniklá sladina se připraví na chmelovar. To obnáší přidání chmele a její zahřátí až k bodu varu. Nyní pivo získává jeho nezaměnitelnou hořkost. Povařením se ze sladiny stává mladina, která dále pokračuje na zchlazení.

    My naše varny vyrábíme v nespočtu různých velikostí a konfigurací tak, aby se přizpůsobila všem přáním zákazníka a zapadla co možná nejlépe do každého interiéru. Nejčastěji nabízíme tři základní pohledové varianty a to: měď a mosaz / nerez a mosaz / čistá nerez.

    Chladiče mladiny

    Slouží pro zchlazení horké hladiny na požadovanou teplotu. Dříve se zchlazení mladiny provádělo v tzv. štokách, ale tato technologie je již dávno překonána právě rychlými chladiči. Některé pivovary však štoky stále využívají. V některých jsme je dokonce i nově montovali pro zachování tradičního způsobu výroby.

    My dodáváme chladiče mladiny jak v jednostupňové, tak ve dvoustupňové verzi. Na přání však i zmiňované štoky a to buď z nerezu, nebo ručně tepané z mědi.

    Nádoby na horkou vodu

    Nádoba na horkou vodu neboli boiler pro varní vodu je nerezová nádoba, ze které odebírá vodu převážně varna, ale někdy i ostatní technologie jako myčka KEG sudů či CIP stanice.

    My naše nádoby na horkou vodu uzpůsobujeme objemu vrácené vody z chladiče mladiny, což zaručí ekologickou rekuperaci tepla. Pro co nejlepší efektivitu si u nás můžete vybrat ze tří základních dohřevů a to elektrický, parní, či kombinovaný. Dále nabízíme i různé pohledové varianty. U restauračních pivovarů je zajímavé sladit povrch boileru s povrchem varny (měď a mosaz, nerez a mosaz, čistá nerez).

    Sanitační stanice

    Sanitační stanice slouží pro sanitaci veškerých povrchů, které přicházejí do přímého kontaktu s produktem. Jedná se o nerezové nádoby na kyselinu, líh a vodu. Většinou mají vlastní čerpadlo a mohou být jak mobilní, tak na pevném rámu. Hygiena vyžaduje minimálně jednu nádobu, alespoň na neutralizaci roztoků.

    My dodáváme sanitační stanice v různých konfiguracích jak pro minipivovary, tak i pro velké provozy. S naší spřátelenou firmou dodáváme i speciální sanitační stanice pro KEG linky do komerčních pivovarů.

    Technologie pro kvašení piva

    Kvašení probíhá buď v otevřených kvasných kádích – klasický způsob vhodný převážně pro spodně kvašená piva,

    nebo v uvařených kvasných tankách, či cilindrokónických tankách – ty jsou vhodné pro všechny typy piv.

    Cylindrokónické tanky neboli CKT jsou vhodné i pro následují proces a to ležení, či pro výrobu cideru.

    Technologii připravujeme vždy na míru a nabízíme tedy nespočet různých konfigurací, vylepšení a individuálních nastavení.

    Technologie pro ležení piva

    Ležení piva probíhá buď v klasických ležáckých tankách (buď ve vertikálních, nebo v horizontálních),

    nebo pokračuje v cylindrokónických tankách a to ihned po ukončení kvašení. Cylindrokónické tanky neboli CKT jsou tedy vhodné pro oba procesy a dokonce i pro případnou výrobu cideru.

    Technologii připravujeme vždy na míru a nabízíme tedy nespočet různých konfigurací, vylepšení a individuálních nastavení.

    Přetlačené a výčepní tanky

    Tyto tanky se používají pro hotový produkt. Mohou se napojit na plnící zařízení, či přímo na výčep v restauračním provozu. Napojení se provádí pomocí pythonů. Je možné je umístit přímo do restauračního provozu a ještě více tak podtrhnout atmosféru pivovaru.

    My dodáváme jak klasické přetlačné tanky, tak i speciální výčepní tanky s vnitřním pytlem, kde je produkt plně uzavřený a nedochází tak ke kontaktu s jakýmkoliv plynem. Nejčastěji nabízíme tyto pohledové varianty: tepaná měď / leštěná měď / čistá nerez / černá guma.

    Výroba chladu

    Výroba chladu pro pivovary se dělí na dvě základní varianty. První z nich je chlazení ledovou vodou, které je vhodné pro menší provozy – převážně pro restaurační pivovary. Druhá varianta je chlazení glykolem, která je naopak vhodná pro větší spíše výrobní pivovary.

    My chlazení zapojujeme podle našich standardů, aby v žádném případě nemohlo dojít k jeho odstavení z důvodu poruchy. Vše je chráněno a řešeno tak, že i v případné nutnosti odstavení čerpadla, bude chlazení chladit, jak má.

    Vzduchové kompresory a speciální filtry

    Kompresor v pivovaru slouží pro výrobu nezávadného vzduchu pro provzdušňování mladiny, pro výtláčení produktu z tanku a k ovládání pneumatických klapek. Většinou se kombinuje s láhvemi plněnými CO2.

    Ke kompresorům si u nás můžete přikoupit i generátor dusíku, či systémy na využití CO2. Pokud je v pivovaře přítomna pára, doporučujeme možnost propařování vzduchových filtrů či celých potrubních tras.

    Myčky KEG sudů

    Základním vybavením pro každý pivovar je i méně či více výkonná myčka sudů, která zaručí 100% čistotu obalového materiálu.

    Kromě myčky sudů si u nás můžete koupit i různé myčko-plniče, či speciální výrobní linky. Vše nabízíme v nejrůznějších variantách.

    Další technologie

    Pivovar může dále obsahovat například sila a dopravníky pro slad či šrot, parní vyvíječ, nádoby na kvasnice, myčku láhví, plničku láhví, přístroj pro studené chmelení, paster, filtr piva, rekuperaci CO2 a mnoho dalších užitečných technologií…

    K řemeslným pivovarům dokážeme vyrobit, sehnat a nabídnout takřka cokoliv. ☺